Windroos

Software

Als we naar de mens kijken, dan zien we dat mensen ook een soort van software hebben die maakbaar en (her)schrijfbaar is.

In computertermen praten we over ‘software’ als verzamelterm voor computerprogramma’s die we kunnen downloaden en installeren. Zij zijn de inhoud van de computer, de computer zelf is de ‘hardware’. Software kunnen we upgraden; het kan worden herschreven, geschrapt, aangescherpt en worden aangevuld. Vanuit ons perspectief is ons lichaam ‘hardware’, met een voorgeprogrammeerd besturingssysteem, dat gevuld is met continu veranderende software. Ook onze software kunnen we ‘downloaden’ (=aanleren) en ‘upgraden’.

Wat bedoelen we nou eigenlijk precies met "software" binnen ons model?

Wanneer we vanuit ons model software analyseren, dan kijken we naar de kennis, vaardigheden en ‘soft skills’ van het individu. In een werksetting is het belangrijk dat een werknemer over de juiste software beschikt om zijn of haar functie goed uit te voeren. Vanuit de visie dat software te ‘downloaden’ en ‘upgraden’ is, betekent dit dat een werknemer vaak in een bepaalde functie kan ‘groeien’ en dat investeren erg waardevol kan zijn. Door de software van de werknemer te analyseren, kan er worden uitgezocht welke ‘upgrades’ nodig zijn om een werknemer te optimaliseren op zijn of haar werkplek.

Soft skills

Door de analyse kan onderzocht en geadviseerd worden welke 'upgrades' nodig zijn om een werknemer te optimaliseren. 

Meer over Soft skills

"Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible." 

 

Tony Robbins

Kennis & Vaardigheden

Als we vanuit ons model kijken naar Kennis & Vaardigheden, dan refereren we naar iets wat iemand weet of geleerd heeft ten aanzien van zijn of haar functie(s) en verantwoordelijkheden.

Meer over Kennis & Vaardigheden

Gerelateerde artikelen

Inzichten voor organisatie optimalisatie [Video]

Inzichten die helpen om organisaties te optimaliseren. Andrei deelt zijn kennis die hij de afgelopen 20 jaar heeft opgedaan als manager en organisatieadviseur.

Lees meer

Mike in gesprek met Skip van der Lande #2 [Interview]

Met Skip van der Lande in gesprek over coaches en mentoren. Hoe en waar vind je een coach of mentor en wat levert het je op?

Lees meer