Windroos

Operating System

Het Operating System (OS) of in het Nederlands: "Besturingssysteem" is het systeem dat gedrag van mensen inzichtelijk maakt en (deels) voorspelt.

Operating System (OS)

Het Operating System (OS) of in het Nederlands: "Besturingssysteem" is het systeem dat gedrag van mensen inzichtelijk maakt en (deels) kan voorspellen. Ieder mens heeft namelijk een eigen besturingssysteem.

Net als computers, laptops en telefoons een besturingssysteem hebben zoals Windows, OSx en Android, hebben mensen ook een besturingssysteem. De focus van het menselijke besturingssysteem ligt op persoonskenmerken (‘personality’), voorkeursgedragingen en individuele werkwijzen ('talenten').

Hoe mensen het liefste werken en het beste functioneren, of ze taak- of mensgericht zijn, extrovert of introvert zijn en eerder een denker dan een doener zijn, dat verstaan we het besturingssysteem van de mens en daar ligt onze focus.

Wat kun je met het OS?

Het besturingssysteem laat zien hoe (individuele)mensen het liefst werken, waar ze energie van krijgen en welke blinde vlekken ze hebben. Neem als voorbeeld een introverte taakgerichte werknemer. Wanneer deze informatie bekend, kan de kracht van deze werknemer efficiënt worden benut. Deze persoon krijgt energie van zelfstandig en wellicht ook individueel uitvoeren van een taak. Een functie die niet aansluit bij het besturingssysteem van de werknemer, bijvoorbeeld een positie als netwerker (dat juist een positie betreft geschikt voor extraverte en relatiegerichte mensen), zal de werknemer juist veel meer energie kosten.

Inzicht in de blinde vlekken van bovengenoemde werknemer kan hem of haar behoeden voor demotivatie en uiteindelijk de-activatie. Wanneer iemand veel vanuit blinde vlekken werkt kost het meer energie dan het oplevert. Inzicht hierin is dus belangrijk voor de energiebalans. Werken vanuit (top)talenten geven daarentegen juist veel energie. Door werknemers in een omgeving te plaatsen die aansluit bij deze talenten, wordt de productiviteit van organisaties aanzienlijk verhoogd:  

  • 29% omzet verhoging.
  • 19% stijgende sales.
  • 72% lagere uitputting van medewekers.
  • 7% meer betrokkenheid van klanten.

Cijfers van Gallup

Het besturingssysteem zegt niet alleen iets over talenten. Het vertelt ons ook iets over iemands personality. Kortom, ons besturingssysteem is eindig complex en juist daarom is het waardevol om deze inzichtelijk te krijgen. Wij bieden met ons model hulp en ondersteuning om het individuele besturingssysteem te ontdekken en analyseren. Wil je meer weten over Talenten of Personality? Klik dan hieronder op één van de sub pagina's.

Talenten

Talent is een begrip uit de positieve psychologie. Het gaat uit van specifieke gedragingen waar je goed in bent en waar je met de juiste begeleiding en ondersteuning nog beter in kunt worden.

Meer over Talenten

"Talent x Investment = Strength"

Buckingham & Clifton (2013)

Talent een natuurlijke manier van denken, voelen of gedragen.

Investment gespendeerde tijd aan de ontwikkeling van je vaardigheden en kennis.

Strength het vermogen om consistent nagenoeg perfecte prestaties te leveren. 

Personality

Iedereen is een persoonlijkheid. Het is niet slechts raadzaam om die van jezelf te ontdekken, het is noodzakelijk eerst die van jezelf te begrijpen en daarna die van anderen te ontdekken. 

Meer over Personality

Gerelateerde artikelen

'No Rules Rules' - Netflix

In het boek 'No Rules Rules' beschrijft Reed Hastings de huidige CEO en co-founder van Netflix op een inspirerende wijze hoe de cultuur van Netflix heeft bijgedragen in het enorme succes. Zaken als talent densiteit, transparantie, verantwoordelijkheid en vooral geen regels komen daarbij aan bod.

Lees meer

Gecertificeerd CliftonStrengths Coach

Kennismaken met de CliftonStrengths theorie geeft een unieke ervaring aan iedere deelnemer die de CliftonStrengths test heeft gemaakt en hierbij uitgebreid uitleg krijgt van een ervaren gecertificeerde CliftonStrengths Coach voor het interpreteren en in de praktijk kunnen toepassen van het resultaat.

Lees meer