WMCO windroos

Jordan Peterson - 12 Rules for Life

Regel 1 & 2

Gepubliceerd op:

Op deze pagina staat een korte beschrijving van regel 1 en regel 2 van het boek '12 Rules for Life' van Jordan Peterson. Het is onze intentie om vanuit eigen perspectief de individuele regels te interpreteren en daarover te spreken. Dit betreft geen correcte samenvatting van het gehele boek of de individuele regels.

Regel 1: Sta rechtop, met je schouders naar achteren.

Regel 1: Sta rechtop, met je schouders naar achteren.

Regel 1 gaat over lichaamshouding en hoe deze houding een weerspiegeling is van 'onzichtbare' dominantie hiërarchieën. Het rechten van rug en schouders zorgt voor serotonine afgifte, zoals ook in het zenuwstelsel van kreeften, en geeft de positie (status) weer in de groep. De positie in de dominantie hiërarchie is bepalend voor de ervaren positieve en negatieve emoties, wat maakt dat streven naar een hogere positie in de hiërarchie een waardig doel is. Des te hoger in de hiërarchie, des te ontvankelijker voor positieve emoties en des te weerbaarder tegen negatieve emoties, aldus Peterson. 

Regel 2: Behandel jezelf als iemand voor wiens zorg je verantwoordelijk bent.

Regel 2: Behandel jezelf als iemand voor wiens zorg je verantwoordelijk bent.

Regel 2 is een betoog over hoe mensen zichzelf zouden moeten behandelen. Peterson stelt dat mensen ongelofelijk zorgzaam zijn voor anderen (vooral voor huisdieren) en schrikbarend nalatig zijn als het gaat om zelfzorg. Peterson wijt dit verschijnsel voornamelijk aan een lage zelfwaardering en pleit voor een adequate houding jegens zelfzorg: "Behandel jezelf als iemand voor wiens zorg je verantwoordelijk bent.".

Netflix, de Nr. 1 in haar categorie!

Netflix, de Nr. 1 in haar categorie!

Het miljarden bedrijf beschrijft in het boek 'No Rules Rules' hoe de Netflixcultuur haar sleutel tot succes is geworden. Wij gaan dit onderzoeken en delen graag onze bevindingen!

Ontdek hier hoe

Video

Bekijk hieronder de video van Mike en Andrei in gesprek over de regels 1 & 2.

Audio

Alleen luisteren? Via onderstaande knop komt u uit op onze Spotify pagina. Handig voor tijdens het autorijden.

Mike Meijer

Ook in gesprek met Mike? Neem contact op of maak hieronder meteen een afspraak!

Mike Meijer

Boekreview '12 Rules for Life'

12 Rules for Life - Regel 3 & 4

In deze aflevering bespreken Mike & Andrei de volgende regels: 3 - Sluit vriendschappen met mensen die het beste met je voorhebben; 4 - Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is.

Regel 3 & 4

12 Rules for Life - Regel 5 & 6

In deze aflevering bespreken Mike & Andrei de volgende regels: 5 - Laat je kinderen niet iets doen waardoor je de pest aan ze krijgt; 6 - Zorg dat je huis op orde is voordat je kritiek spuit op de wereld.

Regel 5 & 6