Situationeel leidinggeven

Invulling geven aan praktisch leiderschap volgens het model van Hersey en Blanchard.

In het kort

Het situationeel leiderschapsmodel is gecreëerd door Paul Hersey en Ken Blanchard. Het model gaat er vanuit dat er globaal vier leiderschapsstijlen zijn die afhankelijk van de situatie ingezet moeten worden. Daarbij hebben de mate van kennis en vaardigheden en de mate van motivatie en zelfvertrouwen invloed op de keuze. Iemand met een hoge mate van kennis, vaardigheden, moitvatie en zelfvertrouwen kun je werkzaamheden 'delegeren'. Een tegenovergestelde medewerker zul je moeten 'sturen'. Verder kennen we 'begeleiden' en 'ondersteunen' als leiderschapsstijlen.

Leidinggeven vs Leiderschap

Hoewel de theorie situationeel leiderschap genoemd wordt, is de term leiderschap verwarrend. De theorie heeft betrekking op praktisch leidinggeven in de zin van 'management'. Leiderschap en leidinggeven hebben raakvlakken maar zijn in wezen wel twee verschillende begrippen. Deze training leert je dus veel over leidinggeven, managen en mensen meekrijgen. Maar er zal ook een stukje leiderschap bijkomen in de zin van inspireren, mensen laten groeien, etc.

Ontvang een training situationeel leidinggeven!

Ben je geïnteresseerd in een training over Situationeel Leidinggeven? Vraag dan meteen een offerte aan en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Offerte aanvragen

Persoonlijk adviesgesprek?

Heeft u vragen of twijfeld u of deze aanpak het beste bij u of uw bedrijf past? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze adviseurs om gezamelijk te onderzoeken welke dienst het beste aansluit.

Mike Meijer

Interesse? Neem contact op met

Mike Meijer

Het 4A-feedback model van Netflix [Model]

In dit artikel gaan we in op het model dat CEO van Netflix Reed Hastings heeft ontwikkeld voor het openhartig kunnen geven van feedback: Het 4A-feedback model.

Lees meer

Netflix - No Rules Rules - Deel 1 [Podcast]

In deze podcast over het boek No Rules Rules van Netflix en de F&R Cultuur bespreken we welke stappen Netflix heeft gezet om succesvol te worden.

Lees meer