WMCO windroos

Mike & Andrei in gesprek

Over inzichten voor organisatie optimalisatie

Gepubliceerd op:

In deze aflevering van Mike en Andrei in gesprek, gaat het over inzichten die kunnen helpen om jouw organisatie te optimaliseren. Andrei deelt een aantal inzichten die hij de afgelopen 20 jaar heeft opgedaan als manager en organisatieadviseur.

De aflevering is op te delen in 4 thema's:

  1. De 'baas' zijn. Het verschil tussen Autoriteit en Hiërarchie.
  2. Begin altijd met vertrouwen, maar wees niet naïef.
  3. Uitzonderingen zijn ook regels.
  4. Nee zeggen en niet aardig durven zijn.

Luister je liever?

We hebben deze aflevering ook via Spotify en iTunes beschikbaar gemaakt. 

1. Moet je de baas willen zijn? Leidinggeven is ook onderdeel van de werkzaamheden en doe je dat vanuit hiërarchie of autoriteit? Aansturen is een belangrijke taak van 'leidinggeven' als het maar wordt ingezet ter ondersteuning van de medewerker.

2. De basis van samenwerken is vertrouwen en daar moet je als organisatie naar streven. Vertrouw je medewerkers en wees betrouwbaar als organisatie en grijp in als iemand niet om kn gaan met vertrouwen.

3. Regels gelden in principe voor idereen en als je een uitzondering maakt voor de ene dan geldt deze uitzondering in principe ook voor een andere medewerker. Een uitzondering is dus in wezen een nieuwe regel.

4. Nee zeggen is net zo belangrijk als ja zeggen. Het schept helderheid en je kunt beter een keer teveel nee zeggen, want van een 'nee' kun je altijd nog een 'ja' maken. Andersom is een stuk moeilijker weet ik uit ervaring.

Nee heb je, ja kun je geven! - Andrei Westerink

Mike Meijer

Ook in gesprek met Mike? Neem contact op!

Mike Meijer