WMCO windroos

CliftonStrengths Finder

Gepubliceerd op:

DNA Profiel Mike

Wat is de Clifton Strengths test?

De Clifton Strengths test is een test die talenten van mensen in kaart brengt. Deze persoonlijkheidstest bestaat uit 177 vragen en stellingen. Je krijgt 20 seconden de tijd om een antwoord te geven op deze vragen of stellingen. Deze vragen zijn allemaal gerelateerd aan verschillende eigenschappen.

Een voorbeeld van een stelling is:

'Ik lees de instructies nauwkeurig' of 'Ik ga er direct mee aan de slag'.

Er wordt in dit geval gevraagd welke stelling het beste bij je past.

Na het maken van de test wordt de persoonlijke sterke punten gelinkt aan de talenten en ontvang je een uitgebreid rapport met daarin een actieplan om te leren werken vanuit je talenten in je dagelijkse werkzaamheden.

Historie van de CliftonStrengths

Op 5 februari 1924 werd Don Clifton in Nebraska geboren. Nadat hij in de tweede wereldoorlog gediend had ging hij terug naar de universiteit waar hij zelf gestudeerd had om psychologie de geven en verder onderzoek te doen.

Hier deed hij een ontdekking, Hij ontdekte dat succesvolle studenten, de studenten die gebrand waren op afstuderen, Merkbaar andere karaktereigenschappen hadden dan minder succesvolle studenten. Deze bevinding en andere hypothesen ging hij eigenlijk verder onderzoeken

De mogelijkheid om een talent voor een organisatie of bedrijf te Identificeren was niet interessant voor de individu. Daarom ontwikkelde Don Clifton in 1995 een assessment om specifieke eigenschappen in kaart te brengen. Hij noemde deze eigenschappen ‘strengths’ Hij ontwikkelde daarnaast een framework zodat de individu deze specifieke eigenschappen daadwerkelijk kon benutten.

In 1999 wordt de CliftonStrengths Finder Assessment gelanceerd. Dr. Phil Stone (professor in de psychologie aan Harvard) had Clifton een aantal aanbevelingen gedaan. Stone gaf aan dat het assessment mee moest gaan met het digitale tijdperk en het een ander scoringsalgoritme beter zou werken. Door deze aanbevelingen op te volgenden ontstond er een objectieve maatstaaf voor persoonlijke talenten die in minder dan een uur online afgenomen kon worden.

In 2006 hebben Gallup-onderzoekers de CliftonStrengths Finder- psychometrie onder de loep genomen en een uitgebreide beoordeling gedaan. Dit leidde tot vernieuwde versie van het assessment.  Om de nieuwe versie wereldkundig te maken werd er in dat jaar een boek gelanceerd, namelijk: De StrengthsFinder 2.0. Gevuld met nieuwe verhalen en strategieën om voor het toepassen van de Talenten.

De StrengthsFinder 2.0 zorgde in 2007 voor een voor revolutie in het gebruik van op talenten gebaseerd werken. Individuen die het passement maakten ontvingen een Strengths Insights Guide. Hierin zat een gepersonaliseerde set van inzichten gebaseerd op hun top 5 talenten wan waarom die talenten ervoor zorgen dat ze opvallen in de samenleving.

Terwijl miljoenen mensen wereldwijd StrengthsFinder 2.0 lazen en elk jaar de Clifton StrengthsFinder-assessment afnamen, zag Gallup een kans.

Die miljoenen mensen moesten de kracht van hun sterke punten met anderen delen. En die miljoenen hadden hulp nodig om hun sterke punten te ontwikkelen en deze te gebruiken om hun persoonlijke en professionele potentieel te maximaliseren. Daarom introduceerde Gallup gecertificeerde strengths-coaches. Deze coaches brachten de kracht van op kracht gebaseerde ontwikkeling naar alle uithoeken van de wereld.

In 2018 introduceerde Gallup het ‘CliftonStrengths 34 report’. In dit gepersonaliseerde rapport ontvang je de meest uitgebreide, op talenten gebaseerde, ontwikkelgids die ooit gemaakt is. Met deze ontwikkelgids heeft ieder de mogelijkheid om met de CliftonStrengths hun oneindige potentieel te maximaliseren.

WMCO visie

WMCO helpt graag mee

Wil je meer weten over de Clifton Strengths en hoe je deze voor jezelf of je organisatie kunt inzetten? 

Neem contact op!

Welke Strengths zijn er?

In totaal zijn er 34 talenten (strengths). Deze zijn onder te verdelen in vier domeinen.

  1. Strategisch denken
  2. Uitvoeren
  3. Beinvloeden
  4. Relatie bouwen.

Strategisch denken

Dit domein beschrijft hoe testdeelnemers informatie opnemen, hoe mensen over bepaalde situaties nadenken en hoe ze informatie kunnen analyseren. Enkele van de beschreven waardevolle talenten zijn: analytisch, contextueel, intellect, leergierigheid en toekomstgerichtheid. Op basis van de testresultaten kan een stappenplan worden gemaakt om te zorgen voor betere beslissingen en betere resultaten in de toekomst.

Uitvoeren

In dit domein wordt in veel beschrijvingen uitgelegd hoe u bepaalde taken moet uitvoeren. Dit belangrijke onderdeel kan helpen bij het realiseren van ideeën en het verbeteren van de efficiëntie. De talenten die op dit gebied vaak worden genoemd zijn: Discipline, focus, organisatievermogen, overtuiging en verantwoordelijkheidsbesef.

Beinvloeden

Het beïnvloeden van andere mensen is het derde domein van testevaluatie. De manier waarop iemand een andere persoon beïnvloedt, zegt veel over zijn persoonlijkheid. Bij bijvoorbeeld bij het overnemen van de leiding of het laten horen van een mening. Een stem kunnen geven aan minder expressieve mensen hoort ook bij het beïnvloeden van anderen. Voorbeelden van talenten op dit gebied zijn: communicatie, competitie, sturingskracht, zelfverzekerdheid en WOO (Winning Others Over).

Relatie bouwen

De methode voor het creëren en onderhouden van relaties wordt beschreven in het vierde en laatste domein van de test. Het aangaan en onderhouden van nieuwe relaties is een essentieel onderdeel van de netwerkstrategie van veel professionals. Ook het werken in teams behoort tot dit domein. Belangrijke talenten op dit gebied zijn: empathie, harmonie, individualisering, positivisme en verbondenheid.

Strengths profiel Mike Meijer

Strenghtsfinder profiel

 

Waarom de Clifton Strengthsfinder test doen? 

  • Je grootste talenten zijn de sleutel tot grote prestaties, succes en vooruitgang naar persoonlijke uitmuntendheid
  • De basis van prestaties: word je bewust van je talenten en bouw zelfvertrouwen op. 
  • Leer hoe je jouw sterke punten kunt ontwikkelen en gebruiken om uw prestatieniveau te verbeteren. 
  • Met jouw talent kunt u profiteren van de verschillen van mensen, leren anderen anders te behandelen en hun beste kanten gebruiken. 
  • Je hebt een duidelijk beeld van je eigen talenten en kunt het productief maken om je te onderscheiden van de massa.

Wil jij ook ontdekken wat jouw talenten zijn en leren hoe je deze op persoonlijk en proffesioneel vlak kan laten floreren? Doe dan de test hier.

Westerink Meijer & Co.

Meer weten? Neem contact op met

Westerink Meijer & Co.

'No Rules Rules' - Netflix

In het boek 'No Rules Rules' beschrijft Reed Hastings de huidige CEO en co-founder van Netflix op een inspirerende wijze hoe de cultuur van Netflix heeft bijgedragen in het enorme succes. Zaken als talent densiteit, transparantie, verantwoordelijkheid en vooral geen regels komen daarbij aan bod.

Lees meer

Strengthsfinder coach worden [Blog]

Andrei volgt de training om gecertificeerd Strengthsfinder coach te worden en deelt zijn ervaringen!

Lees meer