WMCO windroos

De psychologie achter doelen stellen

Fundamentel leefregeles.

Gepubliceerd op:

Tijdens mijn rijkelijke verleden (en heden) heb ik een aantal leefregels eigengemaakt en die wil ik graag met je delen:

  • Een keuze die je maakt staat niet beton gegoten, je hoeft hem dus ook niet zo zwaar te maken;
  • Zorg ervoor dat je een doel stelt, zodat de wereld zich aan jou kan tonen;
  • Behandel jezelf als je beste vriend, er vanuit gaande dat je het beste wenst voor het beste deel van je vrienden;
  • Geef jezelf geen schop na, wanneer je al op de rond ligt.

Deze leefregels zie ik als ankers om aan vast te houden en bieden mij een perspectief om de wereld te kunnen hanteren. Over perspectief gesproken..

Sluier der illusies

Volgens het hindoeïsme en boeddhisme leven we allemaal in een “sluier van illusies” en dat noemen ze: “MAYA”. Waarom is het relevant om dit te weten en te begrijpen?

Als je een doel stelt, creëer je drie categorieën:

  • Obstakels;
  • Hulpmiddelen;
  • Niet relevant.

Je perceptie ten aanzien van objecten, gebeurtenissen en mensen verandert wanneer je een doel stelt of aanpast. Je gaat ze beschouwen als tools. Tools die je kunnen helpen, in de weg staan of die niet relevant zijn.

Voorbeeld: je woont op steenworp afstand van een snackbar. Ideaal, want je houdt wel van een snack, 3x in de week. Je werkt namelijk tot laat, dus dit is handige tool die jou voorziet van avondeten. Nu krijg je ineens de geniale ingeving om gezonder te willen leven. De verleidelijke snackbar om de hoek verandert vrijwel onmiddellijk in een obstakel. Een obstakel dat namelijk jouw doel ‘gezonder willen leven’ in de weg staat, want hoe ga je nu aan je snelle hap komen?

En dat lieve mensen, dat betekent MAYA. Een sluier van illusies, want is die snackbar nu een obstakel of een hulpmiddel? Jouw doel kan het zeggen!

In onderstaande video leg ik de psychologie achter keuzes maken en doelen stellen uit en tevens behandel ik mijn fundamentele leefregels.

Mike Meijer

Interesse? Neem contact op met

Mike Meijer

Gecertificeerd CliftonStrengths Coach

Kennismaken met de CliftonStrengths theorie geeft een unieke ervaring aan iedere deelnemer die de CliftonStrengths test heeft gemaakt en hierbij uitgebreid uitleg krijgt van een ervaren gecertificeerde CliftonStrengths Coach voor het interpreteren en in de praktijk kunnen toepassen van het resultaat.

Lees meer

CliftonStrengths voor organisaties

Het gebruik maken van de CliftonStrengths theorie en het inzetten van de CliftonStrengths test heeft een grote meerwaarde voor organisaties. Deze geldt voor de ontwikkeling en de prestatie van zowel individuele medewerkers als die van teams. Op strategisch organisatie niveau geeft CliftonStrengths inzichten hoe de talenten van de medewerkers zich verhouden tot de missie van de organisatie.

Lees meer