WMCO windroos

CliftonStrengths Test doen

Uitleg doen van de CliftonStrengths test

Gepubliceerd op:

Hier volgt een praktische uitleg voor het doen van de CliftonStrengths test. We leggen uit hoe je de CliftonStrengths test kunt aanschaffen en hoe je de test kan opstarten. Vervolgens geven we tips om ervoor te zorgen dat je de test optimaal doet en leggen we uit welke documenten je uiteindelijk krijgt, wat je er mee kunt en hoe je deze kunt delen.

CliftonStrengths Test aanschaffen

Drie manieren om de CliftonStrengths te bemachtigen

Wil je de CliftonStrengths test doen dan zijn er drie praktische manieren:

CliftonStrengths test doen

Via de website van Gallup

Je kunt de CliftonStrengths test via de website van Gallup aanschaffen. Vanuit de homepagina kom je bij de CliftonStrengths test door rechtsboven Shop te klikken. Op de pagina van de Shop kun je vervolgens kiezen of je alle 34 talenten wil inzien of dat je toch liever alleen de Top 5 wil aanschaffen.

www.gallup.com

Product kiezen top 5

Wil je alleen de top 5 aanschaffen dan moet je naar beneden scrollen en deze aanklikken. Mocht je later toch een upgrade willen kopen dan staat deze ook in de lijst van producten. Zodra je de test in je 'mandje' hebt gedaan (add to cart) dan kun je naar de checkout pagina gaan en afrekenen. De test kun je het beste met Credit Card of PayPal betalen.

Test afrekenen

Vervolgens moet je een account aanmaken op basis van je e-mailadres. Dit account is belangrijk, want daar komt het testresultaat te staan en daar kun je ook veel extra informatie opzoeken over de resultaten. Onthoud dus goed welk e-mailadres je gebruikt en wat je wachtwoord is.

Via een uitnodiging

Een organisatie kan de CliftonStrengths test codes gezamenlijk inkopen en vervolgens doorsturen. Dit kan om praktische redenen of om overzicht te houden van alle testresultaten. In beginsel is de uitslag dan ook zichtbaar bij de verstuurder, tenzij je deze om privacy wil afblokken. Dat laatste zul je zelf in het account moeten instellen.

Via Strengthsfinder 2.0 boek

Bij het boek Strengthsfinder 2.0 zit een inlogcode waarmee de top 5 CliftonStrengths test gemaakt kan worden. Wil je alsnog alle 34 talenten 'unlocken' dan zul je deze moeten bijkopen via de Gallup website (zie boven). Deze laatste optie is tegenwoordig minder interessant, omdat je bij het aanschaffen van de 34 talenten het e-boek van Strengthsfinder 2.0 krijgt. Het boek is ook in het Nederlands vertaald en bevat ook een code voor de top 5 test 'Ontdek je Sterke punten'.

Top 5 of alle 34 talenten doen

De CliftonStrengths test kun je op twee manieren doen. Je kunt er voor kiezen alleen de CliftonStrengths top 5 test te doen. Je ontvangt dan alleen je top 5 talenten. Je kunt er ook voor kiezen de CliftonStrengths 34 talenten te doen. In dat geval ontvang je al jouw 34 talenten. De top 5 is goedkoper dan alle 34 talenten en dat kan een reden zijn om te kiezen voor alleen de top 5. Mocht je na het aanschaffen van de top 5 alsnog al jouw 34 talenten willen dan kun je deze bijkopen. In het verleden was het prijsverschil tussen de top 5 kopen en alle 34 talenten een stuk groter dan nu. Wij adviseren om direct voor de 34 talenten te kiezen.

Wat zijn de kosten

  • De top 5 talenten CliftonStrengths test kost €23 per test.
  • Alle 34 talenten CliftonStrengths test kost €56 per test.
  • De upgrade van 5 talenten naar 34 talenten kost €45.
  • Eerst de top 5 talenten CliftonStrengths test kopen (€23) en daarna de upgrade (€45) kost in totaal €68.

Bovenstaande bedragen zijn inclusief 21% BTW. In geval van zakelijk aanschaf, is de BTW te verrekenen.

E-book productiviteit

Zelf aan de slag met productiviteit? Wij hebben de handvaten voor je. Met ons e-book over productiviteit kun je direct aan de slag om je productiviteit te verhogen. 

Download het e-book

CliftonStrengths maken

Account maken en inloggen

Wil je de test doen dan zul je een account moeten aanmaken om vervolgens in te kunnen loggen. Via dit account kun je de code verzilveren. Het account blijft belangrijk ook na de test, want daar kun je altijd je test terugvinden en er staat een hoop informatie.

De test doen enkele praktische tips

Let op de taalinstelling en zorg er voor dat je de test in de juiste taal doet. De test is origineel in het Engels maar de Nederlandse vertaling is goed. Ons advies is om de test in het Nederlands te doen.

Neem de tijd en zorg er een rustige omgeving met een goede internetverbinding. Zorg er ook voor dat je zelf rustig bent, want een verkeerde gemoedstoestand kan het resultaat beïnvloeden.

Het zijn 177 vragen waar je voor elke vraag maximaal 20 seconden krijgt. De vragen zijn stellingen en het beste is om direct je instinctieve antwoord te geven en daarna eventueel te corrigeren. Dat mag namelijk. Als je te lang wacht dan heb je geen antwoord op de vraag en dat is niet bevorderlijk voor het testresultaat.

Uitkomst van de Cliftonstrengths test delen

Je kunt de CliftonStrengths test op verschillende manieren delen. Belangrijk is daarbij dat je rekening houdt met de taalinstelling. De taalinstelling begint meestal standaard op Engels als je dan deelt dan zullen de rapporten in het Engels gedeeld worden. Wil je de testen delen in het Nederlands dan moet je er voor zorgen dat de taalinsatelling op Nederlands staat.

Rapport delen via PDF

Wil je de uitslag van de CliftonStrengths test delen dan kun je dat doen via het menu 'uw rapport exporteren'.

Inloggen in Gallup.com -> links in het menu CliftonStrengths kiezen -> klikken op rapporten weergeven of naar rechtsonderin scrollen.

Er zijn vier manieren om het rapport te downloaden en je kunt dan het beste kiezen voor CliftonStrengths 34-rapport. Deze kun je het beste omzetten in een PDF document en versturen. Let op met printen! Dit document bevat 24 pagina's. Voor alleen een overzicht van al je talenten kun je het beste alleen pagina 1 uitprinten.

Rapport delen met een andere CliftonStrengths gebruiker

Het is ook mogelijk om je resultaten te delen met iemand anders, die ook een CliftonStrengths account heeft bij Gallup. In dat geval klik je op het tabblad gemeenschap en daar vind je een knop waarmee je de test kunt delen. Je hebt hiervoor het e-mailadres nodig van de ander dat hoort bij zijn of haar CliftonStrengths account. Op deze wijze kunnen anderen ook hun rapport met jou delen.

Rapport delen via verkregen token

Heb je een token ontvangen en op deze wijze de test gedaan dan zal de verstuurder van de token jouw resultaten kunnen zien in zijn of haar account en is vewrsturen van het testresultaat niet nodig, tenzij je het testresultaat om privacy redenen hebt afgeschermd.

WMCO visie

WMCO helpt graag mee

Wil je meer weten over de CliftonStrengths of andere modellen of theorieën ga dan naar onze bibliotheek.

Bibliotheek

Overige testen van Gallup

De CliftonStrengths test is de meest bekende test van Gallup. Daarnaast heeft Gallup ook de Builder Profile 10 test ook bekend als de BP10 test. Deze test geeft aan wat jouw talenten zijn als ondernemer wat betreft het bouwen van je onderneming. Ook heeft Gallup de Q12 Employee Engagement Survey ook bekend als de Gallup's Q12. Deze Gallup's Q12 survey voorziet in een medewerkerstevredenheidstool. De survey wordt afgenomen door alle medewerkers en geeft een beeld van medewerkerstevredenheid binnen een organisatie. Het gaat hier niet om een individuele maar om een groepstest.

Andrei Westerink

Heb je nog specifieke vragen? Neem dan contact met ons op.

Andrei Westerink

CliftonStrengths voor organisaties

Het gebruik maken van de CliftonStrengths theorie en het inzetten van de CliftonStrengths test heeft een grote meerwaarde voor organisaties.

Lees meer

De top vijf en de vier domeinen

Naast de top vijf van de CliftonStrengths test is het ook interessant te kijken naar de vier domeinen van de CliftonStrengths.

Lees meer