WMCO windroos

Resultaten van de CliftonStrengths

Uitleg bij de uitkomsten van de CliftonStrengths test

Gepubliceerd op:

Zodra je de CliftonStrengths test gedaan hebt dan krijg je gelijk de uitkomst. Heb je de test nog niet gedaan dan verwijzen we je naar onze pagina waar we uitgebreid uitleggen hoe moet je de  CliftonStrengths test doen.

De belangrijkste uitkomsten van de CliftonStrengths test vinden wij de volgende drie elementen:

  • De Top 5 CliftonStrengths talenten. Als we compleet willen zijn dan kijken we naar de gehele top 10.
  • De Low 5 CliftonStrengths talenten. Hier gaat het om de laagste 5 talenten van de 34.
  • De verdeling van de vier domeinen. De talenten zijn verdeeld over de vier domeinen 'Uitvoeren, Beïnvloeden, Relatie bouwen en Strategisch denken'. 

We zullen de bovenstaande drie elementen van de uitslag van de CliftonStrengths test nader toelichten.

CliftonStrengths 34 talenten overzicht

Alle 34 talenten

De CliftonStrengths theorie bestaat uit 34 talenten en de uitkomst laat je zien in welke volgorde deze staan. De hoogste talenten passen het beste bij je en de laagste talenten het minst. Inzicht krijgen in je top talenten laat zien waar je goed in bent, wat je natuurlijk afgaat en waar je energie van krijgt. Inzicht in je onderste talenten laat zien waar je minder goed in bent, wat je minder natuurlijk afgaat en wat je energie kost.

CliftonStrengths top 5 talenten

Top 5 talenten

Je presteert het beste als je vanuit je talenten werkt. De CliftonStrengths top 5 laat zien welke talenten dat zijn. Deze talenten zijn voor jou vanzelfsprekend, gaan je makkelijk af en leveren je energie op. Als je in staat bent deze talenten te ontwikkelen dan worden het je sterke punten. De talenten hebben onderling ook weer een versterkende invloed op elkaar. De combinatie van deze talenten bepaalt uiteindelijk hoe je het liefst werkt vanuit je talenten.

Low five talenten

Low 5 talenten

De laagste 5 talenten zijn de talenten waar je het minst mee hebt en die eerder energie kosten dan dat het energie oplevert. Het advies is om deze talenten te mijden (niet doen) en vnauit andere talenten te werken. Mocht je toch vanuit deze talenten moeten werken dan moet je er van bewust zijn dat het je niet makkelijk af zal gaan en relatief veel energie zal kosten.

wmco windroos

Ook werken vanuit talenten?

Wil je weten wat jouw top talenten zijn en ontdekken welke werkzaamheden jou het meeste energie opleveren? Doe de test en neem contact met ons op voor een officiele CliftonStrenths coaching sessie!

Vrijblijvend contact!

De vier domeinen

De 34 talenten thema's van de CliftonStrengths zijn onderverdeeld in de vier domeinen 'Uitvoeren, Beïnvloeden, Relatie bouwen en Stratgeisch Denken'. Deze vier domeinen zijn te herleiden naar de basis van de theorieën van Carl Gustav Jung en te vertalen in de werkwoorden 'Doen, Willen, Voelen en Denken'.  Lees ook het artikel waarin de vier domeinen praktisch worden uitgelegd.

Domein uitvoeren

Domein Uitvoeren

De talententhema's behorende bij het domein 'uitvoeren' zijn: Prestatiegerichtheid, Discipline, Organisatievermogen, Focus, Overtuiging, Verantwoordelijkheidsbesef, Onpartijdigheid, Hersteldrang en Berhoedzaamheid. Al deze talenten thema's hebben betrekking op hoe je dingen 'uitvoert c.q. doet'. Iemand met talenten uit het domein 'uitvoeren' in de top 5 zal doorgaans bekend staan als een 'doener'.

Domein beïnvloeden

Domein Beïnvloeden

Het domein 'Beïnvloeden' bestaat uit de talenten Actiegerichtheid, Maximalisering, Sturingskracht, Zelfverzekerdheid, Communicatie, Significantie, Competitie en WOO (Winning Others Over). Deze thema's hebben betrekking op het beinvloeden van anderen en worden geassocieerd met het werkwoord 'willen'. Iemand die thema' uit het domein beïnvloeden in zijn talenten top 5 heeft, is doorgaans in staat andere mensen te beïnvloeden of aan andere mensen zijn of haar wil duidelijk te maken.

Domein relatie bouwen

Domein Relatie Bouwen

De talententhema's behorende bij het domein 'Relatie bouwen' zijn: 'Aanpassingsvermogen, Saamhorigheid, Verbondenheid, Individualisering, Aanmoediging, Positivisme,Empathie, Relatievorming en Harmonie'. Het passende werkwoord hierbij is 'voelen' en iemand die talenten thema's van het domein' Relatie bouwen' in zijn of haar talenten top 5 zijn vaak goed in het bouwen van relaties met mensen of het aanvoelen van mensen.

Domein strategisch denken

Domein Strategisch denken

De talententhema's van het domein 'Strategisch denken' zijn: 'Analytisch, Input, Contextueel, Intellect, Toekomstgerichtheid, Leergierigheid, Ideeënvorming en Strategisch'. Talenten thema's uit het domein 'Strategisch denken' hebben betrekking op de manier waarop iemand met zijn gedachten omgaat. Als de talenten thema's uit het domein Strategisch Denken vertegenwoordigd zijn in iemand zijn of haar top 5 dan zal deze persoon eerder als een 'denker' bekend staan. 

WMCO visie

Liever luisteren dan lezen?

Wij bieden onze kennis ook aan via audio en video formaat. Liever luisteren via Spotify?

Klik dan hier!

Extra informatie bij het testresultaat

Op de pagina waar het testresultaat zichtbaar is, kun je nog een aantal hulpmiddelen vinden en vier rapporten exporteren.

Hulpmiddelen

De hulpmiddelen bestaan uit een overzicht van de CliftonStrengths-thema's en een overzicht van de CliftonStrengths domeinen.

Rapporten exporteren

Het is mogelijk om een viertal rapporten te exporteren:

  • CliftonStrengths 34-rapport - Uitgebreid rapport van de 34 talenten gevolgd door een beschrijving per talent
  • Rapport kenmerkende thema's - Een overzicht van de 5 kenmerkende thema's
  • Gids inzichten in sterke punten - Een handleiding voor inzichten in de top 5 sterke punten
  • Themareeksrapport - Een overzicht met een korte beschrijving van alle 34 talenten op volgorde

Aanvullende training - modules

Naast de testresultaten en de mogelijkheid tot het exporteren van rapporten biedt Gallup ook nog aanvullende trainingen en modules aan om meer inzicht te krijgen hoe de talenten verder te ontwikkelen en toe te passen.

Zelfstudie of toch een expert raadplegen

De CliftonStrengths test geeft veel inzichten over je talenten en Gallup geeft veel informatie over de talenten. Wil je echter het maximale uit de test halen dan adviseren we je om met een expert de test door te nemen. Deze expert kan je dan ook de interacties tussen je talenten uitleggen en het effect van de domeinen op je talenten. Wij raden je aan om de uitkomst van je CliftonStrengths test met een CliftonStrengths gecertificeerde coach door te nemen.

CliftonStrengths voor teams en organisaties

De CliftonStrengths test is uitermate geschikt voor teams en organisaties. Niet alleen op individueel niveau geeft de CliftonStrengths test inzicht in talenten het laat ook zien waar de talenten van een team of de organisatie liggen. Het geeft ook inzicht in hoe teamleden tot elkaar verhouden en wat de talenten zijn van je collega's. Voor leidinggevenden en HR is de uitkomst van de CliftonStrengths een mooi tool om medewerkers in zijn of haar kracht te zetten en te kunnen coachen.

Andrei Westerink

Meer weten? Neem contact op met

Andrei Westerink

Hoe doe ik de CliftonStrengths test?

Beschrijving van hoe je het beste de CliftonStrengths test kan doen. Zaken als hoe moet ik inloggen, wat zijn de kosten en waar moet ik op letten komen aan de orde.

Lees meer

CliftonStrengths voor organisaties

Het gebruik maken van de CliftonStrengths theorie en het inzetten van de CliftonStrengths test heeft een grote meerwaarde voor organisaties.

Lees meer