WMCO windroos

No Rules Rules - Netflix

"Waarom Netflix zo succesvol is"

Gepubliceerd op:

No Rules Rules Waarom het boek zo succesvol is

Eind jaren negentig is Netflix begonnen als een bedrijf dat in de Verenigde Staten dvd’s verhuurde via post en nu ruim twintig jaar later is uitgegroeid tot een van de grootste wereldwijde aanbieders van televisie content met bijna 200 miljoen klanten in meer dan 190 landen. Hoe krijg je dat voor elkaar...

Helaas geeft het boek ‘No rules rules - Netflix and the Culture of Reinvention’ daar geen antwoord op. Ik denk dat voor sommigen de verwarring in de vertaling van de Engelse ondertitel zit. De Nederlandse vertaling van de Engelse ondertitel “Netflix and the Culture of Reinvention” is geworden "waarom Netflix zo succesvol is". Ik begrijp de keuze vanuit marketing perspectief overigens wel al zou een vertaling in de trant van “Netflix en haar cultuur van het heruitvinden van innovatie en creativiteit” beter de lading hebben gedekt.

The Culture Map - Erin Meyer

Het is dus gelukkig geen 'how to become succesful..' boek. Wel geeft het boek mooie inzichten in de cultuur die Netflix gekozen heeft om bij te kunnen dragen aan haar enorme succes. De twee schrijvers Reed Hastings (Netflix co-founder & CEO) en Erin Meyer mede bekend door haar boek 'The Culture Map' lichten toe welke filosofie hier aan ten grondslag heeft gelegen. Daarbij is Erin Meyer gevraagd als onafhankelijke deskundige mee te schrijven.

De basis: 'De Netflix Culture Deck' en 'F&R'

Reed Hastings beschrijft in het boek drie voorwaarden waar een bedrijf, dat zich richt op innovatie en topprestaties, aan moet voldoen. Dit leidt tot een cultuur die mensen boven procedures stelt, nadruk meer op innovatie dan effciency legt, gericht op het bereiken van topprestaties door talentvolle medewerkers en leiding geven door context in plaats van controle.

  • Talentdensiteit opbouwen: Creëer een medewerkersbestand van toppers door de hoogste marktsalarissen te betalen en behoud dit door de behoudstest (keeper test) te implementeren.
  • Meer openhartigheid creëren: Introduceer openhartigheid door feedback aan te moedigen, creëer transparantie in de organisatie en creëer cirkels van feedback.
  • Controle verminderen: Schaf operationele controle af, laat nog meer controle los zoals goedkeuring bij besluiten en leer de organisatie leiding te geven door context in plaats van controle.

In het boek geeft Reed Hastings aan hoe dit te bereiken is in drie cycli waarbij in elke cyclus de drie voorwaarden gefaseerd worden opgeschaald. Ik deel daarbij de mening van Reed Hastings dat een bedrijf organisch moet groeien en culturele veranderingen niet in een keer te implemeneren zijn.

Netflix, de Nr. 1 in haar categorie!

De Netflix cultuur

Het miljarden bedrijf beschrijft in het boek 'No Rules Rules' hoe de Netflix cultuur haar sleutel tot succes is geworden. Wij deden onderzoek en delen via onderstaande knop onze bevindingen!

De Netflix cultuur

Verder is, in het kader van de openhartigheid gebaseerd op de cirkel van feedback, het '4A-feedback systeem' (Assistentie, Actiegericht, Appreciëren, Accepteren of naast je neerleggen) van Netflix echt de moeite waard. Voor het maximaliseren van talentdensiteit hanteren ze bij Netflix de 'Keeper test' en deze is op z'n minst discutabel zonder context. De keeper test is in beginsel gebaseerd op de vraag: "Als iemand van je team morgen zou willen vertrekken, zou je dan proberen deze persoon op andere gedachten te brengen?" Is het antwoord negatief dan moet je volgens Reed Hastings afscheid nemen van deze medewerker en dat doen ze bij Netflix dan ook daadwerkelijk via een royale ontslagvergoeding.

Waarom het boek lezen

Het boek geeft een mooi inzicht in de manier waarop Netflix haar succesvolle cultuur heeft gecreëerd op basis van vrijheid en verantwoordelijkheid. Het biedt veel inzichten waar je als organisatie direct mee aan de slag kunt. Zoals Reed Hastings het zelf aangeeft, is de Netflix cultuur van 'No Rules Rules' niet overal toepasbaar. Er zijn genoeg organisaties en type werkzaamheden waarin regels wel degelijk belangrijk zijn. Het boek is verder prettig geschreven en vol met anecdotes en voorbeelden. Naast het bespreken van de Netflix cultuur en hoe deze bereikt is, schijnt Reed Hastings tevens zijn licht op vele issues waar menig bedrijf mee worstelt en geeft de schrijver o.a. zijn mening over zaken als bonuscultuur, salarisschalen, onkostenvergoedingen, het belang van het ontslaan van hufters en waarom een bedrijf geen familie is maar een team. Kortom is No Rules Rules een must read voor iedereen die gelooft in een prestatieve cultuur gebaseerd op 'vrijheid en verantwoordelijkheid' - F&R.

Wat kan Westerink Meijer & Co betekenen?

In het kader van onze Netflix - No Rules Rules campagne duiken wij volledig in de materie en onderzoeken wij uitvoerig hoe de cultuur van vrijheid en verantwoordelijkheid tot stand is gekomen. Daarnaast verkennen wij op kritische wijze de mogelijkheid of deze 'Netflix cultuur' of facetten daarvan implementeerbaar zijn in andere sectoren en organisaties. Wil je meer weten of ben je nieuwsgierig of deze cultuur, of onderelen van deze cultuur, binnen je organisatie past? Volg dan onze campagne via deze link en meld je aan voor de webinar of live Q&A sessie. Ik zie je graag tegemoet en uiteraard ben ik ook benieuwd naar jouw visie!

Andrei Westerink

Ook in gesprek met Andrei? Neem contact op!

Andrei Westerink

JNO Focus [Video]

Mike Meijer en Andrei Westerink gaan bij JNO in gesprek over het onderwerp focus.

Lees meer

Netflix - No Rules Rules - Deel 3 [Podcast]

In deze podcast over het boek No Rules Rules van Netflix en de F&R Cultuur bespreken we welke stappen Netflix heeft gezet om succesvol te worden.

Lees meer

Bekijk alle artikelen