WMCO windroos

Waarom je inzicht wil hebben in medewerkers

Gepubliceerd op:

inzicht-medewerkers

Wanneer je een team met medewerkers aanstuurt heb je niet te maken met binaire 0-1 machines die precies doen wat je zegt. Je hebt met mensen te maken die op hun beurt weer met interne en externe processen te maken hebben. Het is algemeen bekend dat persoonlijkheden van elkaar verschillen en we bijvoorbeeld allemaal andere voorkeuren hebben wat betreft werkzaamheden, communicatie, (aan)sturing, het hebben van regie en zelfs over het volume van de muziek en de radiozender kunnen we eindeloze discussies voeren: 

ouderwetse radio

"Dit doet me terugdenken aan de tijd toen ik nog in de autogarage als autotechnicus werkte en iedere vrijdagmiddag weer de discussie oplaaide over de radiozender. Geheime zender muziek (piratenmuziek) of een gewone landelijke zender?! Dit ging dusdanig ver dat er om het half uur van zender werd verwisseld met behulp van de nodige krachttermen. Je kunt je voorstellen in hoeverre het team met elkaar verbonden was, wat dit met de onderlinge (werk)sfeer deed en wat dit met de prestaties van het bedrijf deed.."

Nu zal je (hopelijk) in het bedrijfsleven minder snel te maken krijgen met bovengenoemde situaties, maar we kunnen ons allemaal wel een situatie voor de geest halen die vergelijkbare moeilijkheden bevatte. Dit zijn ongewenste situaties die invloed hebben op de prestaties van het bedrijf en daarnaast is het ook gewoon niet leuk om in een vervelende sfeer te moeten werken. Medewerkers in een bedrijf beter leren kennen en begrijpen is daarom een ontzettend belangrijk onderdeel van je werkzaamheden en daarnaast is het wenselijk dat je mensen die in groepen werken op een positieve manier met elkaar laat samenwerken. 

Er is echter nog een belangrijkere reden waarom je inzicht wil hebben in medewerkers!

Zojuist hebben we een vrij oppervlakkig beeld geschetst van inzicht hebben in medewerkers wat uiteraard belangrijk is, maar als we echt naar performance gaan kijken en een organisatie van "Good to Great" willen laten groeien, dan moeten we een verdiepingsslag gaan aanbrengen. Dit betekent niet alleen maar kijken naar de persoonlijkheden en de daarbij horende normen en waarden, maar ook oog hebben voor het besturingssysteem van de medewerkers. Het besturingssysteem van een mens vertelt ons hoe diegene het liefste werkt, waar diegene energie van krijgt, hoe diegene het liefste communiceert, hoe besluiten worden genomen en welke talenten diegene heeft. Het besturingssysteem van iemand in kaart brengen kun je doen door het afnemen van de StrengthsFinder test. Testen zoals de Myer Briggs Type Indicator (MBTI) en de DISC test, zijn eerder tools die hierbij kunnen ondersteunen. Ervaring leert dat de combinatie van de StrengthsFinder test en de MBTI test het beste voorzien in het blootleggen van iemands besturingssysteem. 

Door het krijgen van inzicht in het besturingssysteem van medewerkers kun je op strategische en wetenschappelijk onderbouwde manier aan de slag gaan met de optimalisatie van je organisatie. Je kunt namelijk de werkomgeving van individuen en de teams waarin ze werken dusdanig vormgeven dat je de ruimte creëert voor mensen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en presteren als leuk en plezierig wordt ervaren. Door op een juiste manier iemands talenten te activeren zet je iemand in zijn of haar kracht. Hierdoor gaat deze persoon niet alleen met meer plezier naar het werk, deze persoon zal ook met veel meer energie en voldoening het werk gaan uitvoeren.

De productiviteit en het werktempo kunnen hierdoor flink omhoog schieten zonder dat je bang hoeft te zijn voor opbranden, want de energie die iemand steekt in het werken vanuit talenten levert het dubbel en dwars weer op. Daarnaast kan de situatie ontstaan dat de werkzaamheden verdeelt gaan worden op basis van iemands talenten en sterke punten in plaats van iemands functieprofiel en de verwachtingen die daarbij horen. Hierdoor zorg jij ervoor dat de juiste taken bij de meest geschikte mensen terecht komen en wanneer je dit echt goed wegzet, worden zelfs de "vervelende" klusjes bij de juiste mensen met open armen ontvangen ;)

*Deze manier van werken is ondersteunend in het streven naar het "Good to Great" principe in organisaties!

Mike Meijer

Interesse? Neem contact op met

Mike Meijer

Gerelateerde artikelen

Het 4A-feedback model van Netflix [Model]

In dit artikel gaan we in op het model dat CEO van Netflix Reed Hastings heeft ontwikkeld voor het openhartig kunnen geven van feedback: Het 4A-feedback model.

Lees meer

Netflix - No Rules Rules - Deel 1 [Podcast]

In deze podcast over het boek No Rules Rules van Netflix en de F&R Cultuur bespreken we welke stappen Netflix heeft gezet om succesvol te worden.

Lees meer