wmco windroos

Tips & Tricks

Gepubliceerd op:

Tips & Tricks

In de voorafgaande hoofdstukken heb ik verteld over de kracht van rituelen en gewoontes en heb je kennisgemaakt met verschillende personen die iets waardevols te vertellen hebben over productiviteit. Daarnaast heb ik de theorie Getting Things Done besproken en heb ik verteld wat er met het vertrouwen in jezelf kan gebeuren als je niet doet wat je zegt te gaan doen. In dit hoofdstuk deel ik vooral handige Tips & Tricks die ervoor kunnen zorgen dat jij productiever gaat worden. Dit doe ik vanuit het principe Practice What You Preach, wat betekent dat ik laat zien wat ik zelf heb geïmplementeerd als werkwijze en (levens)filosofie.

Focus op Talent & Personality

Vorm je baan en jouw leven naar je Talenten en jouw Personality en niet andersom. Wanneer jij jezelf namelijk probeert vorm te geven naar je omgeving, dan komen jouw Talenten niet tot zijn recht en ervaar je minder plezier in het werk. Uiteindelijk kost dit meer energie dan dat het je gaat opleveren. Daarnaast komt jouw Personality veel minder tot zijn recht en kun je het ervaren alsof jij jezelf niet kunt zijn. Hetzelfde geldt voor het leven dat zich om jou heen heeft vormgegeven. Probeer ervoor te zorgen dat deze zo dicht mogelijk bij je Talenten en jouw Personality aansluiten, want alleen dan kan je volledig tot zelfontplooiing komen. Wil je meer weten over Talenten & Personality? Lees dan het artikel: Waarom je inzicht wil hebben in je medewerkers.

Doelen

Waarom? Als je geen doel stelt en deze niet definieert, dan weet je ook niet wanneer je hem raakt. Als je een doel stelt en je komt dichterbij het gestelde doel, dan maak je een naar voren gerichte beweging. Deze naar voren gerichte beweging geeft je een positief gevoel. Je komt immers dichterbij het gestelde doel die voor jou de moeite waard is om na te jagen. Jouw doel heeft waarde. Je wil het graag hebben of bereiken en dichterbij komen maakt je blij. Deze gevoelde positieve emotie is een motiverende factor om naar voren te blijven bewegen. Het is een signalering die je laat weten dat je de goede kant op gaat ten aanzien van je gestelde doelen. Geen doelen stellen betekent stilstand en achteruitgang of zomaar wat doen zonder ergens naartoe te werken. Wanneer je geen doelen stelt boek je geen vooruitgang en ervaar je dus minder positieve emoties en laten we eerlijk zijn, daar wordt niemand blij van. Meer weten over de motivatie van mensen? Lees dan het artikel over Drive.

Beloning

Het is verleidelijk om alleen maar plezier na te jagen. Jezelf verliezen in een wereld van sociale bezigheden met vrienden en familie, heerlijk uitslapen na een lange stapavond, iedere dag gamen en Netflix uitspelen. Toch doe je dit niet en probeer je een gebalanceerd leven te leiden. Je neemt je verantwoordelijkheid en jaagt niet alleen maar plezier na. Je realiseert je dat het leven niet slechts bestaat uit rozengeur en maneschijn en dat je ook moet investeren in de minder leuke kanten van het leven. Deze houding is bewonderenswaardig, want het vergt moed, kracht en doorzettingsvermogen. De moed om ‘nee’ te zeggen tegen je omgeving, de kracht om je eigen behoeften aan losbandigheid te kunnen weerstaan en doorzettingsvermogen om dit dagen, weken, maanden of zelfs jaren vol te houden. Hier mag je voor beloond worden. Hier mag je zelfs rijkelijk voor beloond worden, want het is namelijk geen vanzelfsprekendheid dat je een langdurig gebalanceerd leven kunt (blijven) leiden. Ga bij jezelf te rade wat jij verstaat onder belonen en stem deze af op je behoeften, zodat je erkenning geeft aan je eigen prestaties. Je verdient het namelijk!

Kamer opruimen en je bed opmaken

In deel 1 ben ik uitgebreid ingegaan op de effec- ten van je bed opmaken en je kamer opruimen. Wil je een verdiepingsslag? Dan adviseer ik je om dat hoofdstuk nog eens te lezen. In een notendop komt het hierop neer: Als je in de ochtend je bed opmaakt, dan begint jouw dag met het uitvoeren van taken. Hoe ‘preciezer’ jij je deze taak uitvoert, hoe preciezer je omgaat met andere taken. Dit kan de toon zetten voor de dag en ervoor zorgen dat jij productiever wordt. Door je kamer op te ruimen creëer je overzicht en controle. Jij beheerst die paar vierkante meter van je slaapkamer en dit zorgt ervoor dat je meer grip krijgt op de chaotische buitenwereld.

Meditatie

Iedere ochtend mediteer ik 20 minuten. Ik zie het medi- teren in de ochtend als een soort ‘breintraining’. Het is onderdeel van mijn ritueel en zoals we weten hebben rituelen zo hun eigen positieve effecten. De breintraining zorgt ervoor dat ik leer om mijn focus te behouden. Tij- dens het mediteren dwalen mijn gedachten af en wan- neer ik dit opmerk, stuur ik mijn gedachten weer terug naar bijvoorbeeld mijn ademhaling.

Dit behoort tot één van de constanten tijdens de meditatie en dit is dan ook de daadwerkelijke training. Je leert opmerken wanneer je gedachten afdwalen en je leert je aandacht vervolgens weer te richten op wat jouw voorkeur heeft. Daarnaast heeft het nog een andere functie. Je leert namelijk je gedachten te sturen en dat komt goed uit, want je ge- dachten kunnen namelijk je emoties bepalen. Wanneer jij afdwaalt naar een negatieve gedachten spiraal of een pijnlijke ervaring uit het verleden, dan kan dit gepaard gaan met ongewenste emoties. Doordat je hebt geleerd op te merken dat je gedachten afdwalen, kun je deze gedachten stopzetten en je weer focussen op iets anders. Mensen die gevoelig zijn voor angstgedachten kunnen ontzettend veel baat hebben bij deze training. Ik spreek uit eigen ervaring, met een gediagnosticeerde sociale angststoornis.

Smartphone & Social Media

Geen (social) media en smartphone gebruik voor het slapen gaan of vlak na het opstaan. Wanneer ik wakker word, kies ik ervoor om pas een uur later meldingen of het nieuws op mijn telefoon te bekijken. Hetzelfde geldt voor wanneer ik naar bed ga. Ook dan zorg ik ervoor dat ik mijn brein een uur voor het slapen gaan zo weinig mogelijk bevuil.

Creativiteit

Zoek een creatieve uitlaat. Voor mij is dit kennis verzame- len en omzetten in concepten, theoretische teksten en modellen. Daarnaast ga ik goed op filosofie, inspirerende teksten schrijven, muziek voelen, dansen en video’s be- werken. Meer weten over creativiteit? Lees dan het artikel Creativiteit in management.

Sport

Sport en productiviteit gaan naar mijn idee hand in hand. Fysieke activiteit en gezonde (op)voeding is ook de enige bewezen strategie die je kunt inzetten om de hoogte
van je IQ zo lang mogelijk te behouden. Waarom is dat belangrijk? Omdat IQ de beste voorspeller is van levens- uitkomst en gecorreleerd is aan levenssucces. Daarnaast verhoogt sporten je vitaliteit en je vitaliteit is een factor die bijdraagt aan motivatie en de mate van energie die je dagelijks kunt leveren.

 

Wake-up Light

Ik gebruik een zonsopkomst simulator om ‘natuurlijker’ wakker te worden en mezelf niet te pijnigen met het ellendige geluid van een ochtendalarm. Doordat het steeds feller wordende licht door mijn oogleden straalt, regeert mijn lichaam daarop met het activeren van de ‘wakker-worden’ cyclus en het vrijgeven van Cortisol. Hierdoor vervalt de noodzaak van een alarm en kan ik op ‘natuurlijke’ wijze wakker worden, zoals we vroeger ook deden toen we nog in koude natte grotten leefden.

Bluelight filter bril

Blauw licht (blauw/groene lichtspectrum) kan de aan- maak van melatonine flink vertragen. Blauw licht is vooral afkomstig van (beeld)schermen en van verlichting in de woonkamer en badkamer. Melatonine is een antioxi- dant en een nachthormoon die een seintje geeft aan je lichaam en geest om zich voor te bereiden op de nacht- rust. Het blauwe licht kan ervoor zorgen dat de aanmaak van melatonine tot meer dan 70 minuten wordt uitge- steld. Dat betekent dus ‘s avonds langer wakker liggen in bed. “Ik zet de bril meestal een uur voordat ik naar bed ga op, zodat ik niet in het donker hoef rond te lopen in huis. Tevens geeft dit de gelegenheid om nog iets te kunnen lezen in de avond of nog net het einde van een serie of film te kunnen afkijken.

Chronotype

Mensen worden grofweg onderverdeeld in vier slaaptypes: een beer, een wolf, een leeuw en een dolfijn. Welk type jij ‘bent’ kan onderzocht worden met een ‘morningness-eveningness questionnaire’ (MEQ). Er bestaat ook een Lark-Owl Chronotype indicator (LOCI), een Munich Chronotype Questionnaire (MCTQ), een Circadian Type Inventory (CTQ), een Composite Scale of Morningness (CSM of SC) enzovoorts..

Je begrijpt het, er bestaan talloze testen en onderzoeken die allemaal te maken hebben met slaapgedrag. Het komt er grofweg op neer dat je een ochtend- of avondmens bent en hoeveel uren slaap je nodig hebt. Het is niet perse noodzakelijk om te weten welke benaming jouw type heeft (wel leuk), maar het is wel waardevol om te weten welk slaapgedrag het beste bij jou past. Dit onderzoeken kost tijd en is een iteratief proces. De gemakkelijkste manier die ik heb gevonden is beginnen met een vaste tijd naar bed gaan en dan te spelen met de uren slaap. Wanneer je tevreden bent, laten we zeggen met 7.5 uur slaap, dan kun je gaan schuiven met tijdstippen. Ondervind wat er gebeurt als je later naar bed gaat en hetzelfde aantal uren slaap behoudt. Ontwaak je fitter en ben je ‘s avonds actiever? Dan kan het zijn dat je meer een avondmens bent dan een ochtendmens. Neem de tijd om verschillende slaaptijden te onderzoeken en probeer zo het perfecte ritme voor jezelf te vinden.

spotify

Studie & Focus muziek

Als je besluit om muziek op te zetten tijdens je werkzaam- heden, zorg er dan voor dat je hier passende muziek voor kiest. Tijdens het hardlopen is up-tempo muziek zoals hardrock misschien gewenst, maar kan Mozart ook net zo goed volstaan. Dit is niet altijd het geval wanneer je een boek wilt lezen of geconcentreerd je werk wilt doen. Dan is up-tempo misschien niet gewenst. Het klinkt vanzelf- sprekend, maar toch is het goed om je hier bewust van te zijn en dat je nadenkt over de muziekkeuze.

Agenda gebruiken

Gebruik gewoon een agenda, punt. Hoe kun je anders weten hoeveel tijd en ruimte je hebt en welke afspraken je hebt? Het hebben van inzicht en creëren van overzicht in je week/maand indeling klinkt wederom voor de hand liggend, maar besef je echter dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarnaast is het ook niet vanzelfspre- kend dat iedereen weet hoe je een agenda op de ‘juiste’ manier gebruikt. Plannen is een vaardigheid en dat kun je leren. Het naleven van je planning is echter een heel ander verhaal.

Twee minuten regel

Soms kost het meer tijd en moeite om een taak te verwerken in het systeem dat je gebruikt, dan de tijd die de daadwerkelijke uitvoering van die taak kost. David Allen zegt dat wanneer dit het geval is, dan kun je beter de taak meteen uitvoeren. Hier kun je een inschatting van maken door te speculeren of je de taak binnen twee minuten kunt uitvoeren. Wanneer dit het geval is, voer het dan gewoon meteen uit.

Pauzes nemen

Waarschijnlijk één van de meest onderschatte en onder- gewaardeerde trucjes om je productiviteit te verhogen.Je kunt namelijk maar een beperkt aantal minuten een laserscherpe focus behouden wanneer je óók taken moet doen die wellicht niet tot één van je favorieten behoren. Helaas ‘horen’ die er nou eenmaal bij. Vanwege het feit dat je maar een beperkte tijdsduur aan focus kunt behouden, is het ontzettend waardevol om je lichaam en geest even een ‘pauze’ te geven. Door jezelf deze pauze te gunnen zijn lichaam en geest weer opgeladen voor de volgende (werk)sessie.

Eten en Drinken

Van vitaal belang. Niet alleen om te overleven maar ook om productief te zijn en te blijven. Wees je bewust van het eten en drinken dat je tot je neemt. Voedingsmidde- len met een hoog (snelle) suikergehalte zorgen vaak voor een enorme (suiker) crash. Deze crash of dip zorgt voor extreme vermoeidheid waar je van bij moet komen. Een- maal weer op ‘kracht’ gekomen, begint het hongergevoel weer terug te komen en de zucht naar meer suiker neemt toe. Voordat je het weet begeef je je in een vicieuze cirkel van vallen en opstaan. Meer weten over voeding? Lees dan het artikel over het Ketogeen dieet.

Mike Meijer

Interesse? Neem contact op met

Mike Meijer

Gerelateerde artikelen

Het 4A-feedback model van Netflix [Model]

In dit artikel gaan we in op het model dat CEO van Netflix Reed Hastings heeft ontwikkeld voor het openhartig kunnen geven van feedback: Het 4A-feedback model.

Lees meer

Netflix - No Rules Rules - Deel 1 [Podcast]

In deze podcast over het boek No Rules Rules van Netflix en de F&R Cultuur bespreken we welke stappen Netflix heeft gezet om succesvol te worden.

Lees meer