wmco windroos

Onbewust productief

Gepubliceerd op:

Planner

Slack, Keep, Calender, ToDoist, Wunderlist, Monday, Sheets, OmniFocus, Notion, Jira, Hubspot, G-mail, Hotmail, LinkedIn, Facebook, we kennen ze allemaal en hebben er (bijna) allemaal last van. Ellendig veel lijsten en programma's die ons dagelijks laten verzuipen in de chaotische wereld van prikkels, afleiding, taken en iedereen die ook maar iets van ons nodig heeft. 

Hoe krijg je overzicht? Hoe word je productief en hoe zorg jij ervoor dat je niet iedere dag verdwaalt in een oerwoud van programma's!?

Hoe ik onbewust 'onbewust productief' ben geworden

Die paar kleine handelingen, je bed opmaken en je kamer opruimen, het lijkt allemaal zo eenvoudig en toch is het zo verschrikkelijk moeilijk. Het werd je vroeger al opgelegd; Je ouders die je bevalen je bed op te maken terwijl ze zelf niet eens begrepen waarom het nou ei- genlijk zo belangrijk is (wat ze overigens absoluut geen blaam treft). “Omdat ik het zeg”; een term die door veel ouders wordt misbruikt en niets anders veroorzaakt dan chaos; een uiting van puur hiërarchisch autoritair gezag vanwege een gebrek aan competentie. Jarenlang vertikte ik het als adolescent en volwassene mijn bed op te maken en mijn kamer netjes te houden, puuruit aversie voor het ouderlijk gezag. Ik realiseerde me echter niet dat ik alleen mezelf ermee had. “Dom” zou je kunnen zeggen, alleen is dat niets meer dan een on- terechte beschuldiging van onwetendheid wat genera- ties lang is doorgegeven.

Ik vroeg onlangs mijn moeder waarom het zo belang- rijk voor mijn ouders was dat ik mijn kamer opruimde en mijn bed opmaakte. Ze kwam helaas niet verder dan: “Zodat het netjes is en je leert om je spullen op te ruimen waar je later profijt van hebt”. Klopt als een bus natuurlijk, maar dat interesseert de meeste jongeren niet. Daarnaast is het slechts een tipje van de ijsberg aangaande de effecten van je bed opmaken en je kamer netjes houden, want wie had gedacht dat je bed opmaken een bepalende factor is voor winnen en verliezen?

Van Chaos naar Orde

In dit deel leg ik uit wat het opmaken van je bed en je kamer netjes houden te maken heeft met orde en productiviteit en waarom het belangrijk is dit vanuit theoretisch oogpunt te beschouwen. Alhoewel het fijn is een opgeruimde kamer te hebben en ‘s avonds in een opgemaakt bed te stappen, zou dit niet één van jouw hoogste motivaties moeten zijn. Ik geloof name- lijk dat de mate van jouw productiviteit en daardoor ook jouw succes in het realiseren en behalen van je gestelde doelen, groot of klein, afhankelijk is van jouw houding ten aanzien van de net- en ordelijkheid om- trent jouw (slaap)kamer. Ik ga het voor je toelichten, of beter gezegd; de volgende personen gaan het voor je toelichten:

  • Naval Admiral William H. McRaven (Commander of U.S. Spec Ops): "If you make your bed every morning you will have accomplished the first task of the day. It will give you a small sense of pride and it will encourage you to do another task and another and another." "By the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed. Making your bed will also reinforce the fact that little things in life matter."

  • Frederick M. Alexander: "People do not decide their futures, they decide their habits and their habits decide their futures." Alexander Technique

  • Tony Robbins: "It’s important to realize that creating a routine is not only for when you are struggling with how to be motivated. If you create a “pre-game” routine... you can unlock an extraordinary life. Your pre-game routine starts with a task that is so easy you can’t say no, such as filling up a water bottle or putting on your favorite shirt." (of je bed opmaken en je kamer opruimen) "The habits you develop and patterns you follow on a daily basis are what make up your identity and selfimage. Why not create patterns that not only show you how to become motivated, but also how to be the person you’ve always wanted to be?"

  • Floris Wouterson: "Jouw slaapomgeving en wat jij doet in jouw slaapkamer, hebben een significante invloed op jouw slaapkwaliteit." Beantwoord je mailtjes, kijk je tv of game je in bed? Dan is de kans groot dat jouw onderbewuste brein jouw slaapkamer niet associeert met 'slaap', maar met 'werk' of met 'plezier'. Een geactiveerd brein is niet bevorderlijk voor het slapen gaan en volgens Floris, is slaap de ‘missing link’ voor excellente prestaties. Creëer daarom geen gewoontes of routines die je slaap negatief beïnvloeden, want dat is desastreus voor je productiviteit.

  • Jordan Peterson Ph. D.: "If you can't even clean up your own room, who the hell are you to give advice to the world?" "My sense is that if you want to change the world, you start with yourself and work outward because you build your competence that way. I don't know how you can go out and protest the structure of the entire economic system if you can't keep your room organized."

Samenvattend

's Ochtends je bed opmaken creëert volgens William een "Doe-modus" en bezorgt je een trots gevoel (en dat zelfs al voor de koffie en thee). Het programmeert je onderbewuste brein om gedurende de dag taken uit te voeren. Dat is toch fantastisch? Frederick: "Wij bepalen niet onze toekomst maar wel onze gewoontes en onze gewoontes bepalen de toekomst." Jezelf bewust de gewoonte aanleren om vanuit je onderbewuste brein taken uit te voeren, betekent vanuit mijn optiek niets anders dan winnen; nu en in de toekomst! Elke dag je bed opmaken klinkt als het aanleren van een routine. Volgens Tony Robbins is een routine niet slechts handig voor het tackelen van motivatie problemen maar opent het ook deuren naar een spectaculair leven. De gewoontes en routines die je dagelijks naleeft bepalen zelfs je identiteit en zelfbeeld. Als dat zo is, dan zou je toch juist de patronen willen aanleren die je in staat stellen de persoon te worden die je altijd al hebt willen zijn?!, aldus Tony. Wil je excellent presteren? Dan is volgens Floris slaap essentieel. Je slaapt in je bed en je bed staat in je slaapkamer. Niets meer dan logisch dus om je slaapkamer te ordenen en je bed met de hoogste mogelijke zorgvuldigheid te behandelen. Je bed en slaapkamer niet op orde hebben maar wel kritiek leveren op de wereld om je heen? Wie denk je wel niet dat je bent!? Als je de wereld om je heen wilt veranderen, zorg er dan eerst maar eens even voor dat je je eigen zaken op orde hebt voordat je kritiek gaat leveren. Te beginnen bij je slaapkamer, want zo bouw je competentie op, aldus Jordan die zich niet intentioneel provocerend uitlaat. Doet me denken aan de lyrics uit een nummer van Micheal Jackson.

opgeruimd bed

Conclusie

Voor mij zeer duidelijke taal en (inmiddels) niet meer dan logisch om ‘s ochtends mijn bed op te maken en mijn kamer netjes te houden. Een ruimte van tien vierkante meter waar ik de volledige controle over heb. Iets wat ik kan beheersen en wat mij in staat stelt het gevoel te creëren dat ik controle kan behouden over de chaos. Chaos, waar ik, net als jij en wij allemaal, dagelijks mee geconfronteerd worden. Zeer waardevol dus om op jonge leeftijd al aan te leren je bed op te maken en je kamer op te ruimen. Niet alleen vanwege het feit aan te leren hoe je moet opruimen, maar om de wereld aan te kunnen wanneer je oud genoeg bent die zelfstandig te betreden en te leren hoe je gestelde doelen kunt bereiken! Thanks pap & mam voor het aanleren HOE. Gelukkig begrijp ik nu eindelijk ook de WAAROM.

Mike Meijer

Interesse? Neem contact op met

Mike Meijer

Gerelateerde artikelen

Het 4A-feedback model van Netflix [Model]

In dit artikel gaan we in op het model dat CEO van Netflix Reed Hastings heeft ontwikkeld voor het openhartig kunnen geven van feedback: Het 4A-feedback model.

Lees meer

Netflix - No Rules Rules - Deel 1 [Podcast]

In deze podcast over het boek No Rules Rules van Netflix en de F&R Cultuur bespreken we welke stappen Netflix heeft gezet om succesvol te worden.

Lees meer