1) De regel moet een doel dienen
Een regel moet een doel dienen en ik heb dit in drie categorieën verdeeld namelijk de klant, de medewerker of een van buiten verplicht gesteld doel. De regel dat een medewerker van customer care om 08:30 moet beginnen, omdat om 9:00 de klant geholpen moet worden, dient de klant en de kwaliteit van de dienstverlening. Niet altijd leuk voor de medewerker, die hierdoor minder flexibel kan zijn. Regels over onkostenvergoedingen, privé auto gebruik, lunchkosten, 'tijd voor tijd' etc. dienen als doel de medewerker en dienen gerespecteerd te worden en een organisatie hoort zich hier aan te houden of deze te handhaven in belang van de medewerker. De regel dat een medewerker niet harder dan 100 km/u op de snelweg mag met de bedrijfswagen is een keiharde regel door de wet opgelegd. Flexibiliteit of eigen inzicht is daarin niet mogelijk, het mag niet en de bon gaat keurig naar de chauffeur toe ter betaling. Ook een "ja, maar ik heb in het belang van de klant harder gereden" wordt niet geaccepteerd.
2) De Context begrijpen en accepteren
Wil je een regel begrijpen en accepteren dan zul je in ieder geval de context moeten begrijpen. Waarom is een regel bedacht? Wat waren toen de omstandigheden en wat is de winst van de regel voor de gehele organisatie. Het kan ook zijn dat de context dusdanig veranderd is dat de regel is achterhaald of aanpassing nodig heeft. En hoewel context in mijn beleving vrij objectief is d.w.z. dat je deze zo objectief mogelijk moet interpreteren, heb ik nog menig discussie hierover gehad en dan kom ik bij het belang van 'acceptatie'. Met acceptatie bedoel ik dat de regel letterlijk geaccepteerd wordt ook al ben je het er niet mee eens. Soms moet je uitgaan van het principe 'to agree to disagree' dat wil zeggen dat ook al ben je het er niet mee eens je het toch zult moeten accepteren. Werk je bijvoorbeeld voor een organisatie waar op religieuze gronden niet op zondag gewerkt mag worden en je hebt zelf een andere levensovertuiging dan zul je deze regel toch echt moeten accepteren. Je zult dan moeten accepteren dat je zondagavond niet even de laptop kunt openklappen en wat mails naar collega's kunt rondsturen voor de komende maandag. Je zult je dus aan deze regel moeten houden en dus moeten accepteren ook al ben je het er niet mee eens.
3) Handhaven van de regel
"Een regel die niet gehandhaafd wordt is geen regel slechts een richtlijn", zeg ik altijd en daardoor vrij te interpreteren met alle gevolgen van dien. Ik heb dit geleerd tijdens mijn studie Rechten waar mij verteld werd dat een Wet die niet gehandhaafd wordt beter afgeschaft kan worden met name om de geloofwaardigheid van andere regels te versterken. Als de ene regel wel gehandhaafd wordt en de andere niet dan leidt dat tot verwarring en ongeloofwaardigheid van de organisatie. Vroeger had je de regel dat je je hand moest uitsteken als je met de fiets afsloeg. Deze regel was letterlijk niet te 'hand'haven en is toen om die reden afgeschaft, want teveel fietsers deden het niet en dat zorgde voor verwarring in het verkeer en zorgde ook voor willekeur. Die ene fietser kreeg wel een boete maar heel veel andere fietsers niet. Kortom het werd een onwerkbare regel.
4) Evalueer regels regelmatig
"Een goede regel hoeft niet bang te zijn voor evaluatie", is een van mijn uitspraken. Daarmee wil ik zeggen dat regels altijd geëvalueerd mogen worden en dat het ook gezond is om af en toe stil te staan bij de regels. Ik heb altijd een allergie gehad voor de reactie: "zo doen wij dat nu eenmaal" zonder verdere toelichting. Ik zeg niet dat je daarom jaarlijks - als een soort ISO certificering norm - alle regels moet evalueren. Mijn manier destijds als manager was om iedereen uit de dagen de regels te tarten. En ik kan je vertellen, mede door mondige medewerkers, heeft me dat destijds behoorlijk scherp gehouden.